© 2017  LAstart

Uitgelichte berichten

Onze reactie op de antwoorden inzake Verzilverlening

16-Mar-2019

 

 

 

De VSP heeft eind januari 2019 artikel 40 -vragen gesteld, inzake de Verzilverlening.

Wij hebben daarop op 5 maart jl. antwoord gekregen.

De VSP kan zich niet vinden in de beantwoording van haar vragen en de wijze waarop het college de Verzilverlening eventueel aan haar burgers zou willen aanbieden. Pas bij de evaluatie van de Blijverslening eind 2019 wil het college serieus kijken naar de Verzilverlening.

Omdat het college een serieus onderzoek naar de Verzilverlening op korte termijn nalaat, heeft de VSP zelf een en ander uitgezocht. Uit ons onderzoek blijkt dat de Verzilverlening substantieel afwijkt van de Blijverslening en dat door het college appels met peren worden vergeleken.

De VSP heeft eens uitgezocht wat de blijverslening inhoud nl;

Ouderen, die in hun huidige woning willen blijven, kunnen een lening krijgen van het SVn (zelfde organisatie als van de verzilverlening!) om hun huis aan te passen, zodat ze daar, voorbereid op ouderdomsgebreken, kunnen blijven wonen.
Dit is zowel voor ouderen, die een huis bezitten als zij die een huis huren. Belang van de Gemeente is dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen.

De condities zijn als volgt nl:
1) Geld moet worden besteed aan verbeteringen aan de woning,
2) Lening moet per maand worden terugbetaald, dus de maandlasten gaan omhoog.
3) Er moet een offerte worden overlegd van een aannemer. Dus bewijs hoe het geld wordt besteed!
4) Indien er wordt gehuurd is het consumentenkrediet met een hogere rente, dan bij het bezit van een eigen huis (ongelijke behandeling!),
5) Bij consumentenkrediet melding bij het BKR. (Kunnen daarna dus niets meer lenen).

Bij de verzilverlening kan de huizenbezitter met overwaarde een bedrag lenen tegen een zeer lage rente (1), zelf bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt (2) en zijn maandlasten gaan niet omhoog (3) zolang men in de koopwoning blijft wonen.

Pas bij verkoop van het huis wordt de lening en rente verrekend. Geen verplichtingen aan wie dan ook en ook geen betutteling! De meeste ouderen kunnen zelf wel bepalen waar zij hun geld aan uitgeven.

Het zijn dus twee totaal verschillende producten en invoering van de Verzilverlening hoeft dus helemaal niet te wachten op een evaluatie van de Blijverslening.

De VSP komt op voor de ouderengroep en wenst ook serieus antwoord te krijgen op vragen die in het belang van deze groep moeten worden gesteld. De Verzilverlening is een leenproduct met uitstekende condities, die spaarzame ouderen in staat stelt in de laatste levensfase nog optimaal te kunnen laten genieten van hun opgebouwde vermogen, zonder verhoging van maandelijkse lasten.

Wij stellen dus wederom artikel 40 vragen nl:
1) Is het college bereidt om de Verzilverlening op korte termijn (voor het zomerreces) aan te bieden aan haar inwoners?
2) Bent u er bereidt om de verordening op korte termijn aan te passen en de Verzilverlening in op te nemen?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Margret Stolk,
namens de VSP 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten

November 15, 2019

November 15, 2019

November 13, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook
  • Twitter