VSP

Artikel 40 vragen over bomen planten langs de N3

                                                                                                                             Datum 24 maart 2020

Geacht college,

In 2020 vieren we dat Dordrecht 800 jaar stadsrechten heeft. In dit kader worden er 800 bomen geplant. Dit gebeurt verdeeld over vier projecten. Er worden/zijn Jubileum bomen bij particulieren geplaatst, er komt een Kastanje arboretum, drie Tiny forests en er gaan bomen geplant worden langs de N3.

De VSP zou graag van u vernemen of de selectie van de soorten bomen voldoende ecologische waarde heeft voor de vogels, insecten maar bovenal voor de bestuivende insecten zoals (honing) bijen.

Daar Dordrecht steeds meer verstedelijkt in de toekomst en de landbouw te weinig diversiteit biedt aan voedselbronnen voor vogels, insecten en bestuivende insecten soorten is het van uitermate belang dat bij aanplanting van bomen rekening wordt gehouden met de steeds voedselarmere stedelijke omgevingen.

Op advies van de plaatselijke Imkervereniging VBBD e.o. afdeling NBV Dordrecht zouden insecten en honingbijen ermee gediend zijn als een deel van de nog te planten bomen uit de navolgende soorten kunnen bestaan nl: Lindebomen, Esdoorns, Vuilbomen, Sierfruitbomen, Meidoornbomen, Honingbomen, Bijenbomen en Gele zeepbomen.

Wij zouden graag van u het volgende willen vernemen:1) Is het nog mogelijk rekening te houden met het advies van de plaatselijke Imkervereniging?2) Hoeveel bomen moeten er nog worden geplant in Dordrecht?3) Hoeveel bomen van het totaalaantal nog te planten bomen kunnen voldoen aan het advies van de plaatselijke Imkervereniging?4) De bloeitijd van de bomen zo te kiezen dat er de hele zomerperiode voldoende voedsel is voor vogels, insecten en bijen?5) Kunnen de Tiny Forests zodanig worden ingericht dat er met name voor vogels en insecten een gunstig leefklimaat wordt gecreëerd?

Wij zien uw antwoord op onze vragen zo spoedig als mogelijk tegemoet, zodat er maximaal kan worden gestuurd op het bevorderen van een natuurlijke omgeving in het stedelijke gebied in Dordrecht.

Met vriendelijke groet,

Margret Stolk, namens de VSP  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *