VSP

Ouderen van hot naar her voor coronaprik: ‘In en in triest’

Ouderen die zich willen laten vaccineren in Dordrecht, kunnen daar lang niet altijd terecht. De Verenigde Senioren Partij (VSP) krijgt veel klachten van 80-plussers die ver moeten reizen voor hun coronaprik. ,,In en in triest.’’

Dordtenaar Henk Tazelaar (80), oud-fractievoorzitter van de VSP, heeft het zelf ondervonden. ,,Ik heb een keer of vijf gebeld. De eerste keer kwam ik er pas na 1,5 uur doorheen en kwamen ze met Gorinchem.’’ Tazelaar wees die optie af en besloot later opnieuw te bellen. ,,Toen kon ik in Spijkenisse terecht. Ik vroeg: ‘Is er niks dichterbij?’ Weer later was het Utrecht. ‘Daar ga ik niet heen’, zei ik. Uiteindelijk kreeg ik Breda. Toen heb ik maar gezegd dat het goed was, anders krijg ik die injectie nooit natuurlijk. En ik wil niet dood aan corona.’’

,,Mijn zoon heeft gezegd: ‘Pa, ik breng je. Je moet niet alleen gaan rijden, want je weet niet wat je voor complicaties krijgt. Maar hoe moet dat met mensen die niemand hebben? En geen geld hebben voor een taxi? Het is een rommeltje. Ik hoorde van mensen uit Breda die juist naar Dordrecht moesten komen. Nou ja, ik snap er helemaal niks van.’’

Bij de VSP stromen de klachten binnen over het vaccineren. Fractievoorzitter Margret Stolk: ,,Mensen moeten eerst heel lang aan de telefoon zitten, voordat ze een afspraak kunnen maken. Daarna worden ze door het hele land verspreid. Het verste wat ik heb gehoord, is dat iemand naar Schiphol moest. Dat onze landelijke overheid niet in staat is om dit goed te organiseren, vind ik in en in triest. Lokaal kunnen we er weinig aan doen, behalve aandacht vragen voor het probleem.’’

Oorzaken

Oud-huisarts Kees Rovers werkt op de priklocatie in Dordrecht. Volgens hem zijn er meerdere oorzaken. ,,Het probleem is dat er meerdere kapiteins op het schip staan en dat leidt ertoe dat het nu hier in Dordrecht stagneert. Momenteel prikken we maar 350 mensen per dag, omdat we te weinig vaccins hebben gekregen. Als je snel geprikt wil worden, kun je niet in Dordrecht terecht en word je verwezen naar andere plaatsen. In april verwachten we een berg vaccins. Dan zal het probleem wel over zijn. Daarnaast heeft niet iedereen die bij het afsprakennummer werkt, goed opgelet bij zijn aardrijkskundeles. Ik zie hier heleboel mensen uit Brabant.’’

GGD Zuid-Holland Zuid betreurt de problemen, maar kan naar eigen zeggen weinig doen aan de situatie. ,,Het is een landelijk probleem. Wij willen wel meer prikken, maar er zijn gewoon niet genoeg vaccins.’’ Het is een ingewikkelde logistieke puzzel, vertelt woordvoerder Nance de Graaf. ,,Met het winterweer hebben veel mensen hun afspraak gemist met code rood. Dat zijn honderden mensen die opnieuw in moesten worden gepland. Dat zorgt voor drukte bij het landelijk callcenter. Ook hebben we te maken met de tijd die tussen een eerste en tweede prik mag zitten.’’

Voor afgelopen maandag bleek het callcenter te veel afspraken te hebben ingepland op de priklocaties. ,,In plaats van om de 5 minuten hadden ze om de 3 minuten een afspraak ingepland. Daar hadden we niet genoeg vaccins voor. Dus we hebben mensen moeten afzeggen, die weer een nieuwe afspraak moeten hebben. Sommige mensen kregen we niet op tijd te pakken en kwamen toch naar de priklocatie. Heel naar allemaal.’’

Wie er niet uitkomt met de landelijke afsprakenlijn, kan bellen met de GGD Zuid-Holland Zuid. ,,Wij kunnen als regionale GGD geen afspraak inplannen. Wij kunnen mensen wel helpen met het zoeken naar een goede oplossing.’

bron de dordtenaar AD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *