VSP

Opening Oudroze Foto-tentoonstelling

Vanmiddag bij de opening geweest van de buitententoonstelling Oudroze door wethouder Chris van Benschop.
Het draait om de levensverhalen van LHBTI-ers van ouderen. Het was een gezellige boel met zang van een “roze” koor uit Rotterdam met een tractatie van roze koeken.
Oudroze is een eerbetoon aan de eerste generatie openlijk homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI+). Opgroeiend in een andere tijd baanden zij de weg voor de jongere generaties.
Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans sprak en fotografeerde een aantal van hen. De foto’s en hun verhalen verwerkte hij op vijftien panelen. Samen met stichting Open Mind maakte hij hiervan een rondreizende tentoonstelling.
De hoofdpersonen uit de tentoonstelling zijn nu boven de 70 jaar. Zij hebben de tijd meegemaakt waarin er veel minder ruimte was voor hun geaardheid dan vandaag de dag.
Het doel is dat iedereen in onze stad zichzelf kan zijn, waar best nog wel eens iets aan mankeert. Want af en toe heb ik het idee dat de tolerantie afneemt.
Hopelijk zijn er morgen (zaterdag) veel regenboogvlaggen zodat de zwartkijkers en geloofsfanaten hierdoor misschien wat toleranter worden.
Vanmiddag best wat trieste verhalen gehoord!
Waarom? Laten we elkaar waarderen, accepteren en respecteren wie en wat we zijn. Het is de diversiteit die kleur geeft aan onze maatschappij.

André de Vries namens de VSP