VSP

Van 1 tot en met 8 oktober is de week tegen eenzaamheid. #jebentnietalleen

 

Bernadette StriebeckEenzaamheid is zo oud als dat er mensen zijn. Maar momenteel is het thema meer dan ooit aan de orde. Iedereen kan zich in zijn leven een periode eenzaam voelen, maar vaak kom je daar zelf weer uit door het ontmoeten van andere mensen, en het hebben van een goed netwerk en sociale contacten.Door de vergrijzing, minder verzorgingshuizen, minder tijd voor elkaar in deze drukke maatschappij, zorgen ervoor dat juist ouderen zich vaak eenzaam voelen.Het huidige beleid is om ouderen zolang mogelijk thuis te laten wonen. Dat heeft voordelen, maar het grootste nadeel is de kans op vereenzaming.De VSP pleit dan ook voor goede woon-zorgvoorzieningen (het verzorgingshuis 2.0) waar mensen de juiste verzorging kunnen ontvangen alsmede de liefde en aandacht die mensen zo nodig hebben.Veel ouderen zijn in de huidige tijd eenzaam, maar ook jongere mensen zijn soms eenzaam. Eenzaamheid komt onder alle leeftijdscategorieën voor.Dit kan komen door bijvoorbeeld het overlijden van een partner, ziekte, scheiding, verlies van werk, pesten op school.Gevoel van eenzaamheid gaat vaak gepaard met gevoelens van zinloosheid en leegte.Dit brengt dan weer lichamelijke klachten of ziekten met zich mee.Eenzaamheid kun je niet zien aan de buitenkant van een mens. En mensen komen daar soms ook niet openlijk voor uit.Vele maatschappelijke organisaties in Dordrecht proberen iets te doen aan deze eenzaamheid, door middel van bijvoorbeeld koffiemomenten, het aanbieden van gezamenlijke maaltijden en vele andere activiteiten.Maar wat wij als mensen zelf kunnen doen is een vriendelijk woord.Vaak vraag ik even “hoe het goed met u?” Dan komen de verhalen vanzelf, waardoor zich een gesprek ontwikkeld.Deze aandacht, een luisterend oor, een blik in de ogen, even een kleine aanraking kan zoveel verschil maken!!!Doet u met mij/ons mee? Strijd tegen eenzaamheid.#jebentnietalleen