VSP

Tientallen kinderen behalen zwemdiploma door pilot gemeente

Weet je het nog? Watertrappelen, duiken door het gat en de schoolslag zwemmen, en daarna kreeg je een geplastificeerde diploma met een A of een B erop. Je zou denken dat het de normaalste zaak is voor elk kind, maar uit een onderzoek blijkt dat een deel van de Dordtse kinderen op 12-jarige leeftijd niet tot een zwemdiploma beschikt. De gemeente heeft daarom een tweejarig proef gestart om zoveel mogelijk kinderen een A én B diploma te laten halen. Het eerste jaar is nu voorbij en tientallen van de 34 deelnemers hebben dat geplastificeerde blaadje binnen.

Het doel van de gemeente was om van de vier deelnemende basisscholen (Prinses Julianaschool, Albatros, Pius 10 en Don Bosco) leerlingen uit groep 5 en 6 de zwemdiploma’s A én B binnen twee jaar te halen. De lessen vonden één keer per week plaats onder schooltijd. Het waren minder deelnemers dan waarop was gehoopt; corona gooide roet in het eten. De zwembaden waren namelijk tijdens de eerste lockdown lange tijd dicht, waardoor er pas weer gezwommen kon worden aan het begin van schooljaar 2020/2021.

Alsnog hebben er 17 kinderen hun A-diploma gehaald en 18 hun B-diploma. De gemeente vindt het zelf een geslaagde pilot en en wil de proef volgend jaar verder uitbreiden. De Verenigde Senioren Partij stond aan de wieg van het plan. De partij diende de motie in ‘Elk kind een zwemdiploma’, die vervolgens op 30 oktober 2018 werd aangenomen door de raad. Daarop is een werkgroep opgericht bestaande uit schooldirecteuren en ambtenaren van de gemeente Dordrecht. De groep heeft toen het doel opgesteld om de kinderen van de vier deelnemende basisscholen hun zwemdiploma’s binnen 2 jaar te halen.
Het komende jaar wordt de pilot dus verlengd en uitgebreid. De leerlingen die nog geen A of B diploma hebben gehaald mogen nog verder in groep 6 of 7. Het plan is om ook twee aanmeldpunten in het jaar te hebben: na de zomervakantie en na de kerstvakantie, waarop kinderen kunnen starten met de lessen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *