VSP

Ambassadeur Xavi Bruijs geeft het goede voorbeeld

DORDRECHT – Xavi Bruijs uit Sterrenburg is net zeven jaar oud geworden, maar is nu al erg betrokken bij zijn woon- en leefomgeving. “Bijna iedere dag trekt hij er met vuilniszak en afvalgrijper op uit om troep op te ruimen in de buurt”, vertelt zijn moeder Fiona. “Vaak samen met zijn opa.” Natuurlijk komen ze ook in actie tijdens Dordt Schoon, de stadsbrede opruimweek van 20 tot en met 27 maart. 

Xavi is gek op het kijken naar treinen en bussen en is regelmatig te vinden op het station, samen met opa Ger Bruijs. Fietsen vindt Xavi ook enorm leuk, vertelt hij. “En ik help graag andere mensen. Ook op school helpen we vaak andere mensen en ik vind het erg leuk daaraan mee te doen. Zo heb ik vorig jaar voor al mijn klasgenootjes op De Meridiaan een lenteontbijt geregeld, omdat dit door corona niet door kon gaan. Ook hebben we heel veel kratten met voedsel ingezameld voor de voedselbank en we hebben kerstkaarten gemaakt voor de oudere mensen in De Sterrenlanden. Nu heb ik een nieuw project bedacht en wil ik graag de burgemeester helpen om Dordrecht schoon te houden.”

Wie is Wouter?
Dat begon met het verjaardagskaartje dat Xavi, net als andere kinderen in Dordrecht, op zijn verjaardag kreeg van burgemeester Kolff. “Hij vroeg wie Wouter was”, zegt zijn moeder lachend. “Toen ik hem vertelde dat hij burgemeester was, wilde hij meer weten over wat een burgemeester doet. Toen ik dat uitlegde, vond hij het zo leuk dat hij een kaartje van hem had gehad dat hij iets terug wilde doen.” Samen met opa Ger haalde hij bij Weizigt een mooie grijper op en sindsdien trekt hij er bijna dagelijks op uit om troep op te ruimen. Met opa, zijn moeder of met kinderen uit de buurt. “Ik schrok van de hoeveelheid waarmee hij elke keer weer terug komt. Blikjes, flesjes, mondkapjes. Elke dag weer.”

Ambassadeur
Genoeg (opruim)werk aan de winkel dus, heeft Xavi gemerkt. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als meerdere kinderen of volwassenen mijn voorbeeld zouden volgen. Ik ga ook zeker bij mij op school voorstellen om mee te doen aan Dordt Schoon.” De fractie van VSP Dordrecht vindt het op haar beurt fantastisch wat Xavi en zijn opa samen voor de stad doen. “Jong en oud die samenwerken aan een schoner Dordt”, zegt fractievoorzitter Margret Stolk. “Wij vinden dit voorbeeldgedrag dat navolging verdient. Daarom zijn we er trots op dat Xavi en zijn opa namens de VSP ambassadeur zijn voor Dordt Schoon.”

Dordt Schoon
Veel Dordtenaren zetten zich inmiddels al in om het zwerfafval in Dordrecht op te ruimen. Deze opruimhelden trekken er regelmatig op uit met hun afvalgrijper. In de actieweek van 20 tot en met 27 maart wordt iedereen opgeroepen een opruimrondje te maken, een ommetje Dordt Schoon. Wie mee wil doen en nog geen opruimmateriaal heeft, kan dat ophalen bij Weizigt en verschillende locaties in de wijken, na aanmelding via schoon@dordrecht.nl.
Na afloop lever je de grijper weer in bij het uitgiftepunt. Wie na Dordt Schoon wil blijven opruimen, mag de afvalgrijper houden. De organisatie vraagt deelnemers aan de opruimactie filmpjes of foto’s te maken en die te delen via de Facebookpagina Dordtse Doorpakkers. De leukste, gekste of meest bijzondere filmpjes en foto’s maken kans op een mooie tas om je afvalgrijper in te doen. Zet je filmpje of foto voor 28 maart online met #ommetjeDordtSchoon. Ook tijdens deze bijzondere editie van Dordt Schoon blijft het natuurlijk belangrijk dat het voor iedereen veilig is en blijft om deel te nemen. Weizigt vraagt iedereen dan ook zich te houden aan een aantal regels tijdens het opruimen. De actuele regels, maar ook alle andere informatie over Dordt Schoon is te vinden op www.weizigt.nl en op de Facebookpagina Dordtse Doorpakkers.