VSP

Hoe denken wij over de egalisatiereserve parkeervoorzieningen 2020

De inkomsten en uitgaven die gerelateerd zijn aan parkeren in Dordrecht komen in een apart potje terecht, het zgn. EPV en als er een positief saldo is, wordt er jaarlijks een bedrag overgeheveld naar de algemene middelen. Er moet altijd 3,5 miljoen in het potje blijven als weerstandsreserve voor onverwachte uitgaven. Interessant deze boekhoudkundige uitleg in de onderliggende nota. Dordrecht maakt in ieder geval geen verlies op parkeren en dat is al heel wat. 
De wethouder doet alsof het een gesloten systeem is, maar in werkelijkheid is er steeds achter gesloten deuren geld afgeroomd uit de verkoop van parkeervergunningen en parkeerkaartjes.
We hebben in de commissie dan ook regelmatig op aangedrongen om die EPV nu eindelijk eens in de openbaarheid te bespreken. En gelukkig vanavond bespreken we dit in alle openbaarheid. 
In de afgelopen 10 jaar is er 11 miljoen euro afgeroomd naar de algemene gemeentekas. Dordtenaren in de binnenstad die via hun parkeergunning voor allerlei algemene voorzieningen in de stad die niets met parkeren te maken hebben betaald. 
Waarom moet iemand die toevallig in het centrum woont meer betalen voor zaken waar we allemaal van profiteren? Je zou het zelfs postcode-discriminatie kunnen noemen.

Al die financiële potjes maakt het overzicht voor de VSP, en ik denk ook mijn collega’s, het er niet makkelijker en duidelijker op. 
Wat de VSP meer interesseert is of Dordrecht met haar parkeertarievenbeleid gunstig of ongunstig afsteekt bij andere steden. Parkeren en de kosten daarvan kunnen van invloed zijn op toerisme en het aantrekken van nieuwe bewoners naar Dordrecht. 
Er zijn bewonersabonnementen in andere steden substantieel gunstiger zijn dan in Dordrecht. Als de 1e bewonersvergunning in Breda € 48 en in Den Haag 
€ 64, waarom moet het dan in Dordrecht € 120 kosten? 
Zijn de parkeerautomaten en parkeerwachters die de wethouder besteld 3 keer zo duur als in Den Haag en Breda? Nee, natuurlijk niet. De Dordtse parkeerders worden gewoon schaamteloos kaalgeplukt.

Ook is de VSP benieuwd naar de antwoorden van het college op de vragen uit de commissie om eindtijden te vervroegen, tarieven straat parkeren te verhogen en tarieven bij parkeergarages te verlagen. En voorzitter we kunnen toch wel iets doen op parkeergebied voor de horeca in Dordrecht om hen in deze coronatijden tegemoet te komen. Moeten we wel blijven indexeren of zetten wij dat voor een bepaalde tijd stop?
Belangrijk vindt de VSP om nu al te melden dat parkeren op het gezondheidspark en sportboulevard wat ons betreft gratis zou moeten zijn zoals de VSP en de SP hebben voorgesteld en anders op het huidige niveau moeten worden gehouden. Het kan niet zo zijn dat wij nu staan te applaudisseren voor onze helden en tegelijkertijd hen opzadelen met veel hogere beroepskosten. Dus hou daarbij rekening bij het beheer van ons potje EPV. En denk ook aan de omliggende wijken, daar wordt de druk steeds hoger vanwege het gratis parkeren.

Margret Stolk 

Foto Thymen Stolk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *